21.09.2024
0 0

На сьогоднішньому засіданні Комітет Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг схвалив урядовий проєкт закону про завершення будівництва енергоблоків №3 та №4 на Хмельницькій АЕС.

У Міненерго повідомили, що після цього проєкт закону №11146 надійде на розгляд до сесійної зали. Передбачається, що у разі ухвалення законопроєкту Україна зможе приступити до добудови енергоблоків. Крім того, це дозволить збільшити потужність атомної генерації на 2200 МВт і відповідно виробництво найдешевшого виду електроенергії.

Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що це є важливим державним рішенням. За його словами, атомна генерація ще до початку війни була основою енергетики України, генеруючи більше половини електроенергії.

«Якщо б ми вже мали додатково хоча б один атомний блок, а це 1,1 ГВт потужності, то відповідно обмеження в електропостачанні були б мінімізовані або взагалі про них би не йшлося», — заявив Галущенко.

За словами міністра енергетики, з моменту ухвалення Парламентом законопроєкту та його підписання Президентом енергоблок №3 може бути підключений до електромережі за 2,5 — 3 роки, оскільки його ступінь готовності становить до 80%. Також він зазначив, що це досить короткий строк, порівняно зі строками будівництва атомних реакторів у світі.

Було названо і приблизні терміни будівництва енергоблоку №4. Він може бути добудований та підключений до електромережі за 4 роки. У відомстві повідомили, що будівельні роботи з добудови обох реакторів виконуватимуться паралельно.

About The Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *