21.09.2024
0 0

До нового пакету обмежень увійдуть індивідуальні та економічні санкції, спрямовані на торгівлю, фінанси та енергетику, а також буде ускладнено обхід попередніх обмежень.

Згідно із заявою Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, раніше введені пакети санкцій завдали значної шкоди стабільності російської економіки, завадивши знищити Україну.

«14-й пакет санкцій демонструє нашу єдність у підтримці України та прагненні обмежити злочинну діяльність росії проти українців, включаючи спроби обійти заходи ЄС», — зазначив він.

До нового пакету санкцій включено обмежувальні заходи щодо 116 осіб, які відповідальні за загрозу суверенітету і територіальній цілісності України.

Зокрема, 14-й пакет включає такі обмеження:
— заборона на послуги з перевантаження російського скрапленого газу на території ЄС з метою перевалки в треті країни;
— заборона нових інвестицій, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення споруджуваних проєктів із СПГ, таких як Arctic LNG 2 і Murmansk LNG;
— обмеження на імпорт російського газу через термінали ЄС, не підключені до системи природного газу;
— заборона на використання «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS), спеціалізованого сервісу обміну фінансовими повідомленнями, розробленого центробанком росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів;
— заборона операторам ЄС здійснювати транзакції з особами, які входять до списку тих, хто використовує SPFS за межами росії;
— заборона на операції з цільовими кредитними та фінансовими установами і постачальниками криптоактивів, заснованими за межами ЄС, коли ці організації сприяють транзакціям, які підтримують оборонно-промислову базу росії будь-яким чином.

Крім цього, для уникнення інших форм обходу, Рада ЄС вирішила розширити заборону на польоти російських осіб над територією ЄС. Крім цього, оператори мають надавати будь-яку інформацію, яку запитують держави — члени ЄС, зокрема дані про власність повітряного судна і про пасажирів.

Крім того, запроваджено обмеження щодо експорту стосовно ще 61 компанії з Китаю, Казахстану, Киргизстану, Туреччини та ОАЕ, які сприяють росії під час її спроб обходу торгових обмежень і закупівлі товарів подвійного призначення.

About The Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *