21.09.2024
0 0

13 липня у США стався замах на кандидата в президенти Дональда Трампа під час передвиборчої агітаційної кампанії.

Нинішній президент Джо Байден вже особисто поговорив із потерпілим щодо інциденту, раніше він також висловлював свої співчуття через те, що трапилося.

Проте в американському суспільстві виникає дедалі більше звинувачень на адресу демократів — як в організації замаху, так і в створенні атмосфери ненависті загалом.

Крім цього, передвиборча ситуація для демократів, яка і без того перебуває в досить програшній позиції, ще більше погіршилася. Невідомо, яким чином демократична партія США планує узяти гору в президентських перегонах, проте очевидно, що з Джо Байденом їм зробити цього точно не вдасться.

Окремим питанням стоїть якість роботи Секретної служби США, що займається охороною президента (президент — довічне звання). Буде проведено розслідування з метою встановити, яким чином стрілець зміг вистрілити з будівлі в стометровій доступності від місця проведення передвиборчої агітації.

Очевидно, що після замаху Дональд Трамп отримає ще більше підтримки, отримавши також статус «мученика», який заради своєї країни піде на будь-які жертви.

Варто також зазначити, що цей інцидент посилить суспільний розкол в американському суспільстві — тепер протистояння прихильників і противників Трампа розгориться з новою силою.

Україну, для якої США відіграє важливу роль у питаннях військової та економічної підтримки, вчорашній інцидент із замахом також торкнеться — як найближчим часом, так і в довгостроковій перспективі. На державу можуть очікувати негативні наслідки, які призведуть як до військових, так і до політичних втрат:

  1. Увага уряду США в певній мірі переключиться на внутрішньополітичні питання, тим самим відставивши російсько-українську війну на другий план. Так, наприклад, було під час міграційної кризи, коли Конгрес протягом кількох місяців не виділяв допомогу Україні.
  2. Зросте кількість противників чинного президента США і демократичної партії, що може вплинути на ухвалення рішення — на догоду виборцям вектор американської політики може змінитися.
  3. Дональд Трамп унаслідок інциденту набирає дедалі більшої популярності. У разі його становлення на пост президента позиція Штатів щодо України зміниться — раніше Трамп обіцяв «закінчити війну ще до інавгурації», а також вивести США з НАТО.

About The Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *