21.09.2024
0 0

15-16 червня, цими вихідними, відбудеться довгоочікуваний Глобальний саміт миру.

Як відомо, саміт є логічним продовженням «формули миру», вперше висунутої Зеленським ще у вересні 2022 року. Основною метою ініціативи є якнайшвидше завершення російсько-української війни.

Зокрема, на саміт висунуто 3 з 10 тез «формули»:
— продовольча безпека, особливо вільне судноплавство;
— енергетична безпека, зокрема і ядерна;
— звільнення та обмін полоненими.

Раніше на порядку денному саміту також були два інших пункти — виведення українських військ на кордони 1991 року, а також виплата рф репарацій. Українському уряду довелося прибрати ці тези з обговорення на прохання деяких азіатських держав, на догоду більшій кількості учасників саміту.

Спочатку, за заявою Зеленського, на саміті мали взяти участь близько 100 країн. Однак, за даними «Радіо Свобода», наразі кількість учасників становить 78. Усе ще велика ймовірність, що вдасться вийти хоча б на 80 країн.

Найімовірніше, зменшення кількості країн пов’язане з тим, що вони приєдналися до позиції Китаю. Нагадаємо, що згідно з планом Китаю, росія має брати повноправну участь у подібних заходах.

Як заявив президент України, подальше обговорення «формули миру» відбуватиметься не на рівні радників, а на рівні лідерів. У зв’язку з цим Україна забезпечила на саміті високе представництво — точно відомо, що до Швейцарії приїдуть президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кусіда. Однак на саміті точно не буде президента США Джо Байдена, а також турецького, китайського, бразильського та індійського лідерів.

Крім цього, як повідомляє «Радіо Свобода», у спільну заяву за підсумками саміту пропонується включити формулювання про те, що для досягнення результату мають брати участь усі сторони.

У проєкті документа про це йдеться так: «Ми вважаємо, що досягнення миру вимагає участі та діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили зробити конкретні кроки в майбутньому у вищевказаних сферах з подальшим залученням представників усіх сторін. Статут Організації Об’єднаних Націй, зокрема, принципи поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав, може і слугуватиме основою в досягненні всебічного, справедливого і міцного миру в Україні».

Окрім цього, сьогодні у нашому телеграм-каналі ми підготували соціальне опитування серед українських мешканців щодо ставлення та очікування від Саміту Миру, який скоро має відбутися.

About The Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *