21.09.2024
0 0

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який з 1 липня є головою Ради Європейського Союзу, за п’ять днів свого головування зустрівся і з Зеленським, і з путіним. Які прагнення угорського політика і як це вплине на Україну?

Нагадуємо, що 2 липня Орбан із несподіваним візитом приїхав до Києва вперше за 9 років. На зустрічі із Зеленським прем’єр запропонував тому «припинення вогню».

Зі слів самого Орбана, Угорщина може стати «гарним знаряддям у руках людей, які бажають миру». Так, можна сказати, що основною метою свого головування політик ставить закріплення за Угорщиною статусу миротворця. Це дасть змогу як зміцнити авторитет і позицію Угорщини на європейській арені, так і домогтися успіхів щодо поліпшення становища власної держави.

5 липня Орбан з таким же несподіваним візитом відвідав і москву. У рамках своєї миротворчої місії він зустрівся в кремлі з путіним, де диктатор ознайомив його з російською позицією щодо «мирної ініціативи». Після зустрічі Орбан додав, що «Угорщина незабаром стане єдиною країною в Європі, яка може поговорити з усіма».

Лідери Європейського союзу оперативно відреагували на візит до москви:

— Так, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що «умиротворення не зупинить путіна»

— на її думку, ЄС має вести єдину політику щодо російсько-української війни, і Орбан у цю політику не вписується;

—глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель зазначив, що Орбан не отримував мандат на цю поїздку, зважаючи на це, візит до москви не має стосунку до політики ЄС, тільки до двосторонніх угорсько-російських відносин;

— канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Орбан поїхав до москви виключно як угорський прем’єр-міністр, а позиція ЄС від цього не змінилася — організація засуджує російську агресію.

З точки зору Угорщини, як сусідньої держави, очевидно, війна також несе за собою певні втрати та ризики — зокрема і з тієї причини, що в Україні проживає значна угорська громада. Очевидно, що країна зацікавлена в якнайшвидшому врегулюванні конфлікту.

Для України наявність такого сусіда-миротворця може стати вкрай вигідною. Нагадаємо, що Зеленський на нещодавньому інтерв’ю The Philadelphia Inquirer заявив, що готовий до мирної угоди з рф через третіх осіб. Відповідно, якщо подібним посередником стане країна — член ЄС і НАТО, це не тільки дасть змогу принаймні призупинити війну, а й стане фундаментом для прискорення процесів вступу до європейських організацій, що, своєю чергою, вкрай важливо для довгострокової безпеки української держави.

Попри те, що дії Орбана прямо суперечать офіційній політиці ЄС, його методи можуть допомогти досягти європейських інтересів у російсько-українському конфлікті. На додачу до цього, виступаючи як посередник, Угорщина також збереже і дипломатичні відносини з росією, що може стати підмогою для нового налагодження економічних зв’язків, які будуть вигідні і Угорщині, і Європі загалом.

About The Author

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *